
Onlinekursus om Tilknytningsundersøgelser – April 2025
19. februar 2025Permanent anbringelse - Barnets lov §67
En permanent anbringelse efter Barnets lov §67 (tidligere videreført anbringelse) betyder, at anbringelsen af barnet kan videreføres uden tidsbegrænsning, og at barnet dermed kan være anbragt ved den pågældende plejefamilie/anbringelsessted barndommen ud.
Betingelserne for en permanent anbringelse er:
- at barnet eller den unge har været anbragt i mindst 3 år,
- at barnet eller unge har opnået en stærk tilknytning til anbringelsesstedet
- at det på kortere og længere sigt må antages, at være af væsentlig betydning for barnets eller den unges bedste, at forblive på anbringelsesstedet
Med Barnets lov tilføjes, at et barn over 10 år kan anmode om at blive permanent anbragt, også selvom det ikke har været anbragt i mindst 3 år.
Grundlaget for en afgørelse efter Barnets lov §67 er alene barnets tilknytning til anbringelsesstedet/ plejefamilien. Dette belyses med en tilknytningsundersøgelse (TKU), hvilket er en psykologisk helhedsvurdering af et barns tilknytning til sit anbringelsessted, sine biologiske forældre og eventuelt øvrigt netværk.
En TKU skal altid udføres så skånsomt som muligt for barnet. Hvad undersøgelsen specifikt skal indeholde, afhænger derfor af en faglig vurdering i hver enkelt sag. I Psykologcenter Aarhus er vi specialiserede i udarbejdelsen af tilknytningsundersøgelser og vi tilbyder altid rådgivning og sparring i tilrettelæggelsen af en sag.
Kontakt os endelig hvis du/I har yderligere spørgsmål eller ønsker et uforpligtende tilbud på en TKU.
Barnets Lov og tilknytningsundersøgelser – med barnets lov i fokus
En tilknytningsundersøgelse (TKU) er en psykologisk helhedsvurdering af et barns tilknytning til sit anbringelsessted, sine biologiske forældre og eventuelt øvrigt netværk.
En TKU bliver iværksat, når der er behov for at styrke oplysnings- og beslutningsgrundlaget i sager, hvor det overvejes at indstille til en permanent anbringelse efter Barnets lov §67 (tidligere videreført anbringelse), eller i sager hvor det af hensyn til barnets tarv, overvejes at indstille til adoption til plejefamilie efter adoptionslovens §9, stk. 4.
I Barnets lov er der fokus på, at børn får en skærpet ret til inddragelse og indflydelse på forhold, der vedrører dem selv. Barnet får partsstatus fra 10 år og dermed også klageret. Det er lovgivers intention, at permanente anbringelser i videre udstrækning anvendes, af hensyn til kontinuitet og stabilitet i opvækst og anbringelsesforløb.
I Barnets Lov er der kommet en række nye bestemmelser, som er vigtige at kende for Børn og ungerådgiveren:
- § 50, stk. 7: hvis barnet har været anbragt i mindst 3 år har kommunen i forbindelse med indstilling pligt til at overveje, om en permanent anbringelse vil være bedst for barnet
- § 68: børn over 10 år har ret til at anmode om permanent anbringelse. Barnet kan også anmode, selvom det ikke har været anbragt i 3 år, hvis der arbejdes på hjemgivelse, eller hvis forvaltningen vil flytte barnet til et nyt anbringelsessted. Hvis afgørelsen i Børn- og Ungeudvalget ikke imødekommer barnets ønske om permanent anbringelse, kan barnet klage til Ankestyrelsen
- Alle dele af tilknytningsundersøgelsen skal udføres af en autoriseret psykolog
I Psykologcenter Aarhus er vi specialiserede i udarbejdelsen af tilknytningsundersøgelser. Kontakt os gerne, hvis du I har spørgsmål eller ønsker et uforpligtende tilbud på udarbejdelsen af en tilknytningsundersøgelse.
Ankestyrelsen ophæver flere afgørelser om permanente anbringelser!
En permanent anbringelse efter Barnets lov §67 (tidligere videreført anbringelse) betyder, at anbringelsen af barnet kan videreføres uden tidsbegrænsning, og at barnet dermed kan være anbragt ved den pågældende plejefamilie/anbringelsessted barndommen ud.
Grundlaget for en afgørelse efter Barnets lov §67 er alene barnets tilknytning til anbringelsesstedet/ plejefamilien. Denne belyses med en tilknytningsundersøgelse (TKU), hvilket er en psykologisk helhedsvurdering af et barns tilknytning til sit anbringelsessted, sine biologiske forældre og eventuelt øvrigt netværk.
Desværre viser nyt materiale fra Ankestyrelsen, at flere påklagede afgørelser om permanent anbringelse er blevet ophævet, grundet mangelfulde tilknytningsundersøgelser – f.eks. mangler der væsentlige delelementer, undersøgelserne ikke er udført af autoriserede psykologer, samt flere andre alvorlige mangler. Herudover ophæves også sager, hvor børn- og ungerådgiveren ikke i tilstrækkelig grad har forsøgt at inddrage barnets biologiske forældre. Læs mere her:
Som erfarne undersøgelsespsykologer finder vi at det er bekymrende læsning. Især fordi disse fejl og mangler omkring tilknytningsundersøgelserne får stor betydning for nogle af de mest sårbare børn i vores samfund.
Tilknytningsundersøgelser er et højt specialiseret felt, der kræver stor erfaring hos psykologen at udføre. Hos psykologcenter Aarhus har ALLE psykologerne der udfører tilknytningsundersøgelser følgende profil:
- autorisation
- et solidt kendskab udviklingspsykologi, tilknytningsteori, psykopatologi mm.
- undersøgelseserfaring, især med børneundersøgelser
- grundlæggende viden om anbringelsesområdets retslige og administrative forhold
- modtager altid supervision på undersøgelsen
Kontakt PsykologCenter Aarhus
Det betyder, at en tilknytningsundersøgelse udarbejdet i PsykologCenter Aarhus altid vil overholde de gældende retningslinjer, og have en faglig kvalitet der sikrer, at de nødvendige elementer indgår i undersøgelsen.
Herudover tilbyder vi naturligvis altid forvaltningen sparring og understøttelse i udarbejdningen af et opdrag, der indeholder de nødvendige oplysninger for sagen.
Tøv ikke med at kontakte os og høre nærmere!