Fødselsdepression
At blive forældre kan være en stor følelsesmæssig omvæltning
At blive forældre kan være en stor følelsesmæssig omvæltning, og de fleste forældre mærker fra tid til anden en grad af utilstrækkelighedsfølelse.
Måske du har oplevet at have en kort lunte, være irritabel, urolig, træt eller ængstelig. Hvis disse reaktioner varer ved over længere tid og påvirker din generelle trivsel, kan det være tegn på en fødselsdepression.
Fødselsdepression kan føre til skyld og skam der står i vejen for hjælp
Samtidig er fødselsdepression ofte forbundet med følelser i form af skyld og skam over ikke at slå til som forældre, hvilket både kan være en del af selve tilstanden, men også blive en barriere for at søge og tage imod hjælp. Her kan det være rart at vide, at alle kan blive ramt af fødselsdepression, og at fødselsdepression forekommer hos ca. 11 % af kvinder og ca. 7-8 % af mænd. Samtidig viser forskningen, at psykoterapi har en god effekt i forhold til fødselsdepression, både i kombination med medicin og som den eneste behandling.
Kontakt os idag
Julia
Sekretær
Depression under graviditet: Et overset men vigtigt fokusområde
For langt de fleste kommende forældre, vækker graviditet både forventningens glæde og bekymringer.
Samtidig oplever en større gruppe forældre, både mødre og fædre, et virvar af bekymringer og tanker omkring graviditeten og barnet, som kan være svære at få hold om. For nogle forældre giver det sig til udtryk som en overoptagethed ift om barnet nu har det godt inde i maven, mens andre forældre får en følelse af ikke at være knyttet til barnet, og fx blive frustreret på det, når de mærker barnet sparke. Begge dele vækker ofte en stor skyldfølelse hos forældre, og mange forældre har svært ved at dele disse tanker med andre og går i stedet med dem alene.
Depression under graviditet er derfor ofte et overset fænomen. Samtidig opstår det hos mange. Derfor er man i mange kommuner begyndt at screene for depression i graviditeten, så forældrene får mulighed for at få den rette støtte allerede fra graviditeten. Fra forskningen ved vi nemlig, at 33 % af alle fødselsdepressioner er startet allerede i graviditeten, og vi ved, at en indsats i graviditeten kan forebygge, at der udvikles en efterfødselsdepression, når barnet er kommet. Derfor er det vigtigt at vide, at der er hjælp at få, hvis du oplever symptomer på stress, angst og depression i graviditeten og måske aller vigtigst at vide, at symptomer på angst, stress og depression under graviditeten ikke betyder, at du ikke bliver en god mor eller far
Fødselsdepression kræver en individuel og tryg tilgang
Selvom mange forældre rammes af fødselsdepression, er det samtidig vigtigt at huske på, at forældre med fødselsdepression er en lige så forskellige gruppe, som alle mulige andre forældre. I PsykologCenter Aarhus bruger vi derfor den første session på at lytte grundigt til din historie, og sammen med dig afdække hvad der er særligt vigtigt, at have fokus på i dit behandlingsforløb. Vi gør os samtidig umage for at skabe et trygt rum, hvor du kan dele svære tanker og følelser og finde håb og mod til at arbejde med det, der tynger.
Vi har et fokus på altid at huske kroppen
I vores forløb for forældre med fødselsdepression trækker vi på vores viden om fødselsdepression, familiedannelse, parforhold, tryg tilknytning og mentaliseringsbaserede indsatser. Vi har samtidig et fokus på altid at huske kroppen, fx ved at have fokus på vejrtrækning, mindfulness og søvn, for at styrke det beroligende nervesystem.
Støtte til dig og din familie i hverdagen efter fødslen
Mellem hver session får du øvelser med hjem, som kan støtte dig i at finde mere ro i hverdagen med det lille barn. Hvis det er meningsfuldt for jeres familie, kan partner og netværk inviteres med til nogle af sessionerne, så de kan få mere viden omkring hvordan de kan støtte dig og hvordan I sammen kan værne om parforholdet og familien.